محققان ایرانی در یک تحقق جالب تاثیر مصرف کافئین بر روی دقت پاس و قدرت تصمیمگیری فوتبالیستهای نوجوان را بررسی کردند. کافئین به عنوان پرمصرفترین مکمل غذایی جهان اثرات مفیدی بر جنبههای مختلفی حرکات ورزشی دارد. با این حال طبق نتایج به دست آمده در این پژوهش، در بازیکنانی که قبل از بازی کافئین مصرف کرده بودند دقت پاسها کوتاه و بلند اندکی بهبود نشان میداد اما قدرت تصمیمگیری افت کرده بود. این امر ممکن است نشانگر آن باشد که کافئین بر انجام کارهای پیچیده تاثیر منفی بگذارد.
در این مطالعه، تأثیر مصرف کافئین بر تصمیمگیری و دقت پاسهای فوتبالیستهای نوجوان مورد بررسی قرار گرفته است. دوازده بازیکن جوان فوتبال (با سن 16 تا 17 سال و شاخص توده بدنی 20.8 ± 2.7 کیلوگرم بر مترمربع) وظایفی را یک بار پس از مصرف 3 میلیگرم کافئین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن (CAF) و یک بار پس از مصرف مقادیر مشابه دارونما (PLA) انجام دادند. در آزمون تصمیمگیری، از شرکتکنندگان خواسته شد تا بهترین نتیجه ممکن برای ده رویداد فوتبالی شبیهسازی شده و ضبط شده را تعیین کنند. همچنین، برای ارزیابی دقت پاس، شرکتکنندگان پنج پاس کوتاه (10 متر) و پنج پاس طولانی (30 متر)، به علاوه آزمون پاسدهی فوتبال لوفبرو را انجام دادند.
نتایج نشان داد که هرچند به طور آماری معنادار نبود، اما دقت پاسهای کوتاه و طولانی شرکتکنندگان پس از مصرف کافئین به ترتیب 1.67٪ و 13.48٪ بیشتر از زمانی بود که دارونما مصرف کرده بودند. با این حال، تصمیمگیری شرکتکنندگان 7.14٪ و نمرات آنها در آزمون LSPT 3.49٪ کمتر بود وقتی که کافئین مصرف کرده بودند نسبت به دارونما. این نتایج نشان میدهد که در حالی که دقت پاسهای کوتاه در بین تقریبا تمام شرکتکنندگان قبل و بعد از مصرف کافئین ثابت مانده است، عملکرد در پاسهای طولانی متفاوت بوده است. علاوه بر این، بیشتر شرکتکنندگان در تصمیمگیری و آزمون LSPT پس از مصرف کافئین نمره پایینتری کسب کردند. این میتواند نشان دهنده این باشد که وظایف پیچیدهتر با تعداد بیشتری پاس ممکن است تحت تأثیر منفی دوزهای پایین کافئین که یک ساعت قبل از بازی فوتبال مصرف میشوند، قرار گیرند. مطالعات آتی برای روشنسازی اثرات مصرف کافئین بر وظایف شناختی و پاسدهی متفاوت ضروری است.