گرایش جنسی به الگوی جذب عاطفی، عاشقانه یا جنسی یک فرد به دیگران اشاره دارد. گرایشات جنسی مختلفی وجود دارد که میتوانند تجربههای عاطفی و جنسی یک فرد را توصیف کنند. برخی از این عناوین واقعی و مبتنی بر علم بوده و از نظر علمی ثابت شده اند، اما برخی فیک و ساختگی بوده و حاصل تخیلات بشری هستند. ما بدون در نظر گرفتن مباحث علمی صرفا نام این گرایشات را عنوان میکنیم. در ادامه برخی از این گرایشات ذکر شدهاند:
- هتروسکشوالیتی (Heterosexuality):
- هتروسکشوالها به افراد جنس مخالف جذب میشوند. این شایعترین شکل گرایش جنسی است و اغلب به عنوان ‘معمولی’ در جوامع مختلف در نظر گرفته میشود.
- همجنسگرایی (Homosexuality):
- همجنسگرایان به افراد هم جنس خود جذب میشوند. مردان همجنسگرا گاهی به عنوان گی و زنان همجنسگرا به عنوان لزبین شناخته میشوند. همجنسگرایی در بسیاری از فرهنگها و تاریخچهها حضور داشته و بخشی از طیف طبیعی رفتار انسانی است.
- دوجنسگرایی (Bisexuality):
- دوجنسگرایان به هر دو جنس، زن و مرد، جذب میشوند. این گرایش جنسی شامل جذب عاطفی، عاشقانه و جنسی نسبت به هر دو جنس است و نشان دهنده پذیرش یک طیف وسیعتر از جذابیتها است.
- پنسکشوالیتی (Pansexuality):
- پنسکشوالها به افراد بدون توجه به جنسیت یا هویت جنسیتی آنها جذب میشوند. این گرایش تأکیدی بر توانایی جذب به اشخاص به دلیل شخصیت یا اتصال عاطفی دارد تا ویژگیهای جنسی آنها.
- آسکشوالیتی (Asexuality):
- آسکشوالها جذب جنسی کمی یا اصلاً نسبت به دیگران احساس نمیکنند. آنها ممکن است همچنان تمایلات عاطفی داشته باشند و در روابط رمانتیک شرکت کنند، اما بدون عنصر جنسی.
- دمیسکشوالیتی (Demisexuality):
- دمیسکشوالها تنها زمانی جذب جنسی احساس میکنند که یک ارتباط عاطفی عمیق با شخص دیگری برقرار کردهاند. این نوع جذب میتواند نسبت به افراد مختلفی باشد، اما تا زمانی که پیوند عاطفی قوی برقرار نشده، جذب جنسی وجود ندارد.
- کوئیر (Queer):
- کوئیر اصطلاحی چتری است که میتواند شامل هر نوع گرایش جنسی یا هویت جنسیتی که از الگوهای هترونورماتیو فاصله دارد باشد. این اصطلاح برای افرادی که نمیخواهند خود را در دستهبندیهای سنتی قرار دهند یا گرایشی نامشخص دارند، استفاده میشود.
- پلیآموری (Polyamory):
- پلیآموری به روابطی اشاره دارد که در آن افراد بیش از یک شریک عاطفی یا جنسی دارند و همه شرکای درگیر در جریان این روابط هستند و به آن رضایت دارند. این حالت بیشتر به ساختار رابطه اشاره دارد تا جذب جنسی.
- اسکولیسکشوالیتی (اسکولیسکشوال): جذب جنسی یا عاطفی به افراد غیرباینری یا دارای جنسیتهای غیرمتعارف، و گاهی اوقات به کسانی که هویت جنسیتیشان تغییر کرده است.
- پلیسکشوالیتی (Polysexual): جذب به بسیاری از جنسیتها، اما نه لزوماً همه. این گرایش معمولاً بیانگر علاقه به چندین جنسیت است، اما نه به همه جنسیتهای ممکن.
- امنیسکشوالیتی (Omnisexual): مشابه پنسکشوالیتی، اما با تأکید بیشتر بر شناسایی و جذب جنسیتهای مختلف به صورت جداگانه.
- گریسکشوالیتی (Greysexual): افرادی که گاهی اوقات جذب جنسی تجربه میکنند اما نه با شدت و تواتری که اکثر افراد تجربه میکنند. این مفهوم میتواند شامل کسانی باشد که به ندرت جذب جنسی احساس میکنند.
- آلتراسکشوالیتی (Alterous): جذب عاطفی یا عاشقانه که لزوماً جنبه جنسی ندارد. این گرایش میتواند شامل روابط عاطفی عمیقی باشد که بیشتر از دوستی است اما حتماً شامل جذب جنسی نیست.
- آرومنتیک (Aromantic): کمبود یا نبود جذب عاطفی یا عاشقانه به دیگران. افراد آرومنتیک ممکن است هنوز جذب جنسی را تجربه کنند (مانند آسکشوالها که جذب جنسی ندارند اما ممکن است جذب عاطفی داشته باشند).
از نظر علمی تمامی موارد بالا نیاز به بررسی دارد. برخی از موارد ژنتیکی، هورمونی و گاهی متاثر از جامعه و اطرافیان و برخی موارد ممکن است صرفا به دلیل تمایلات فردی ایجاد شده باشد. در هر صورت تایید و یا رد هر یک از این موارد نیازمند بررسی دقیق توسط متخصصان سکسولوژی و روان شناسی است.