بیشتر مواقع شده است اصلاح دو جنسه را شنیده باشیم و در ابتدا با خود بیندیشم که مگر میشود که فرد دو سیستم تناسلی هر دو جنسیت را با هم داشته باشد؟؟؟
بله میشود، دوجنسه بودن یک اختلال ژنتیکی است که درصد اندکی از افراد در جامعه شامل می شود. در ابتدا اولین چیزی که بعد شنیدن اصلاح دو جنسه به ذهن می رسد وجود هر دو دستگاه تناسلی نر و ماده است اما هیچگاه شده که به علت بروز این اختلال ژنتیکی فکر کنید در اینجا ما به توضیح مکانیسم ژنتیکی دخیل در بروز وضعیت دوجنسه بودن در افراد می پردازیم تا علت تولد افراد دو جنسه مشخص گردد.
تعیین جنسیت در انسان
تعیین جنسیت درانسان توسط کروموزومهای X و Y تعیین میشود. در افراد بدون ناهنجاری های کروموزوم های جنسی وجود کروموزوم Y، باعث مذکر شدن و در مقابل عدم حضور کروموزوم Y باعث ایجاد جنس مونث می گردد. نقش کروموزوم Y در مذکر شدن به علت وجود ژن SRY بر روی این کروموزوم است. این ژن عامل تعیین جنسیت مذکر در انسان است. از زمان لقاح تا هفته ششم، هر دو سیستم مجاری ولفین (دستگاه تناسلی مردان) و مولرین (دستگاه تناسلی زنان) در جنین وجود و توانایی تبدیل شدن به بیضه یا تخمدان را دارا هستند. به صورت پیش فرض جنسیت همه جنین ها به سمت دختر شدن پیش می رود مگر اینکه ژن SRY وجود داشته باشد در این حالت ژن SRY با تشکیل دستگاه تناسلی مردانه جنسیت را به سمت مذکر بودن تغییر می دهد بنابراین وجود یا عدم وجود SRY تعیین کننده جنسیت جنین است.
مکانیسم تشکیل افراد دوجنسه
گاهی بروز شکستگی در کروموزوم Y و X و جابه جایی دوطرفه منجر به جدا شدن قطعه کروموزومی محتوی ژن SRY و اتصال آن به کروموزوم X می گردد بنابراین در حین فرایند اسپرماتوژنز یکسری از سلول های جنسی ما دارای کروموزوم Y بدون SRY بود و یکسری دیگر سلول های جنسی کروموزوم X دارای SRY می باشند.
در صورت لقاح Y بدون SRY با یک کرموزوم X نرمال ما ترکیب کاریوتایپی 46XY(without SRY) را خواهیم داشت که برخلاف کاریوتایپ مذکر ما شاهد فنوتیپ مونث به دلیل نبود ژن SRY و عدم تشکیل سیستم تناسلی مذکر خواهیم بود. در مقابل اگر سلول جنسی دارای کروموزوم X که محتوی ژن SRY است با یک گامت نرمال محتوی کروموزم X لقاح یابد آنگاه فرد ایجاد شده دارای کاریوتایپ 46XX(with SRY) بوده و بر خلاف کاریوتایپ مونث ما شاهد فنوتیپ مذکر ناشی از وجود ژن SRY و تشکیل سیستم تناسلی نر نیز خواهیم بود. این دو وضعیت منجر بر به وجود آمدن دوجنسه ها می گردد که بسته به نوع وضعیت و بروز ناهنجاری ما طیف وسیعی از دو جنسه ها رو خواهیم داشت که به طور کلی به دو دسته دو جنسه های حقیقی و کاذب طبقه بندی می شوند.
دوجنسه های حقیقی
در دوجنسه های حقیقی فرد دارای هر دو بافت تخمدان و بیضه بوده که اغلب به همراه دستگاه تناسلی مبهم میباشد. وقتی یک جراحی تشخیصی در این بیماران انجام میشود، یک تخمدان در یک سمت و یک بیضه در طرف دیگر بدن میباشد. در حالت دیگر این بیماری، میتواند مخلوطی از هر دو بافت تخمدان و بیضه در گناد وجود داشته باشد، که اصطلاحا به آن تخمدان- بیضه می گویند. اکثر بیماران با این بیماری دارای کاریوتیپ 46XX(with SRY) هستند.
دوجنسه های کاذب
در حالت دوجنسه های کاذب مردانه ، بافت گنادی فقط از یک جنس وجود دارد. دستگاه تناسلی خارجی مبهم بوده یا جنسیت مخالف کروموزومهای جنسی میباشد. بنابراین در هرمافرودیسم کاذب مردانه کاریوتیپ 46XY(without SRY) با دستگاه تناسلی زنانه یا همراه با ابهام جنسیتی است. در حالت دوجنسه کاذب زنانه فرد از لحاظ ژنتیکی زن است اما دستگاه تناسلی خارجی مردانه است. بنابراین آنها شبیه مردان طبیعی یا با ابهام جنسی هستند.
آیا دوجنسه ها همان ترنس ها هستند؟؟؟؟؟؟؟
خیر. در پاسخ به این سوال باید بگوییم که برخلاف دو جنسه ها، ترنس ها هیچ گونه اختلال و ابهام در دستگاه تناسلی خود ندارند و وضعیت سیستم تناسلی شان کاملا نرمال می باشد اختلال در ترنس ها به دلیل روانی و گرایش جنسی غیر نرمال می باشد. به عنوان مثال ترنس خانم یک خانمی هست با دستگاه تناسلی نرمال زنانه که تنها دچار اختلال روانی و گرایش جنسی به افراد مونث می باشد. ترنس آقا هم شامل یک فرد مذکر با اختلال روانی و داشتن گرایش جنسی نسبت به افراد مذکر است. بهترین تعریف ممکن از ترنس مرد شامل ” روح زندانی شده یک خانم در کالبد مرد ” و برای ترنس زن ” روح زندانی شده یک مرد در کالبد زن ” است.